Door: Sebastiaan v.d. Kasteele
Operationeel Manager Hockey Dreams Foundation

Sport inzetten om levens te veranderen

Aankomende zomer heb ik het geluk dat ik voor de vierde keer op rij de African Hockey Experience mag begeleiden. Het is ook de vierde keer dat ik de community in Zambia ga bezoeken. En het is de vierde keer dat ik de coaches, mijn collega’s en vrienden, ga zien en spreken. Elk bezoek blijft bijzonder en geeft je weer een realiteits-kick. Het verschil in welvaart is ontzettend groot. Daar merk je overigens weinig van als je naar de mensen hun ogen kijkt. Want dan zie je blijdschap en trots op hetgeen wat zij hebben. En dus niet zoals je zou verwachten, teleurstelling en verdriet over wat zij niet hebben. Een mooie uitgangspositie waar wij in het westen nog veel van kunnen leren, denk ik.

Een rolmodel

In de visie van de Hockey Dreams Foundation staan de coaches centraal. Hij of zij ontwikkelt zich als individu. Het gevolg hiervan is dat honderden kinderen kunnen sporten, plezier met elkaar kunnen maken en leren spelen in een team. Sport is de verbindende factor in dit verhaal. Dat het belangrijk is dat kinderen in een veilige omgeving kunnen sporten blijkt elke keer weer wanneer ik een bezoek breng aan de compounds. Het is er smerig en armoedig. Er bestaan verschillende afleidingen waar de kinderen bloot aan worden gesteld zoals, criminaliteit, drugs en alcohol. De coaches van de foundation staan lijnrecht tegenover deze invloeden en fungeren als rolmodel om kinderen op het rechte pad te houden. Deze belangrijke functie van de coaches wordt nog vaak onderschat in dit verhaal.

Persoonlijke ontwikkeling

De voorbeeldfunctie van de coach is een gevolg van de persoonlijke ontwikkeling die de coaches doormaken. Zij krijgen door de foundation de mogelijkheid om hun middelbare school af te maken. Dit is bijzonder in een land als Zambia als je kijkt naar het opleidingsniveau van de landbestuurders. Een groot deel van de ambtenaren heeft namelijk nooit zijn of haar middelbare school afgemaakt. Het wordt nog interessanter als de coaches een studie kunnen gaan volgen en zich op die manier echt kunnen gaan onderscheiden ten opzichte van anderen. In de afgelopen vijf jaar heb ik deze ontwikkeling met eigen ogen kunnen zien. Twee van de tien coaches zijn ondertussen met een studie bezig. Hopelijk voegen zich daar volgend jaar nog twee aan toe.

Zomer 2017

Op 14 juli komen we met een groep hockeyliefhebbers uit Nederland weer aan in Zambia voor een fantastisch avontuur. Ik kijk er ontzettend naar uit om de mensen uit Nederland kennis te laten maken met de Zambiaanse (hockey)cultuur en de levensvreugde die deze mensen bezitten. Daarnaast heb ik een nieuwe kans om de ontwikkeling van de community in Zambia te monitoren en te vergelijken met de voorgaande jaren.