Door: Jan Willem Bredius
Voorzitter Hockey Dreams Foundation

Een mix van 2 culturen smelt samen tot 1 team op het hockeyveld

Blonde paardenstaarten en donkere kroeskoppen, een prachtige mix die door de verbroedering in de sport samensmelten tot 1 enthousiast, samenwerkend, vrolijk en inspirerend hockey plaatje. De Dames 1 van Amsterdam (AH&BC) waren op zoek naar een “winterstage” buiten Nederland. Maria Verschoor, speelster van Dames 1 en Ambassadeur van de Hockey Dreams Foundation, wist het wel. Dat moest Zambia worden. En zo geschiedde. Met 19 speelsters, coaches, managers, fysiotherapeut en externe “teambuilder”, vertrok de karavaan op 5 februari richting Zambia. Daar werden ze opgewacht door de Gijs, Chilo, Jan Willem en 10 lokale HDF coaches voor een Zambiaans ontvangst. En gelijk was al duidelijk dat dit geen “gewone” teamtrip zou worden. Het vooraf gemaakte programma was daar al duidelijk in; niet te veel hockey. En juist activiteiten gericht op het sociale aspect, teambuilden en elkaar echt leren kennen. En deze ingrediënten kregen daar dan ook ruim de aandacht.

Hockey Dreams teambuilding Amsterdam

Amsterdam represented

Zo werden er bijna 100 kinderen opgetrommeld voor een hockey clinic onder leiding van de HDF coaches en geassisteerd door de speelsters en begeleiding. De dames hadden 100 Amsterdam shirtjes ingezameld en meegenomen voor alle kinderen en dat gaf een prachtig beeld!

Ook werd er een wedstrijd gespeeld tussen Amsterdam en het Nationale damesteam van Zambia waarbij het verschil in speelniveau duidelijk werd. Maar dat ook liet zien dat sport ons allemaal gelijk maakt, ongeacht afkomst, religie of welvaart. Coach Rick Mathijssen verwoordde het spel als volgt; “Wij hebben allemaal aangeleerde dingen en spelen volgens patronen en zij leren zichzelf allemaal dingen aan en spelen authentieker en dat neem ik mee naar huis”. En allemaal met hetzelfde plezier ,en daar gaat het om. Voor de avond was er een traditioneel Zambiaans diner geregeld en hierbij konden lokale lekkernijen uiteraard niet ontbreken… Zo lagen er onder andere gefrituurde sprinkhanen en wormen op de borden, maar niemand liet zich kennen en alles werd op zijn minst geprobeerd. En ook stond iedereen de volgende morgen gewoon weer gezond op voor de volgende activiteiten. Die bestonden onder meer uit het bezoeken van diverse projecten die geleid worden door de lokale HDF coaches. We maakten een wandeling door de “compounds”, waarin we backstage rondgeleid werden door de suburbs van Lusaka. We bezochten we de huisjes van onze coaches en werden er teamsessies gehouden onder leiding van Quirine Pleyte.

Op safari

Na 3 dagen genieten van de prachtige bevolking, het gekrioel van mensen en stadsbusjes, de openheid en het enthousiasme van de HDF coaches en uiteraard de lokale discotheek, werd het tijd voor een afsluiting in Kafue Nationaal Park. Een bezoek aan Afrika gaat natuurlijk niet zonder de zoektocht naar olifanten, leeuwen en andere prachtige dieren die in Zambia nog volop aanwezig zijn. We verbleven 2 dagen in Mukambi Lodge aan de Kafue River, gerund door 2 Nederlanders. Een prachtige Lodge aan de rivier met een fascinerend mooi uitzicht over het park. Vroege ochtend safari’s met de Jeeps en in de middag het water op voor het spotten van krokodillen en nijlpaarden. En alles in overvloed gezien! Uiteraard ook hier weer tijd voor de teambuilding sessies. Kortom, het was een enerverend programma waar werkelijk alles in zit om als team tot elkaar te komen.

Hockey Dreams teambuilding Amsterdam

Teamtrip op maat

De mix aan ingrediënten voor een dergelijke teamtrip is groot en maakt het zo bijzonder ten opzichte van een “gewone” teamtrip met de nadruk op hockey. Want dat spelletje spelen kunnen we allemaal wel. Maar wanneer je als team dingen meemaakt en ziet die geen dagelijkse kost zijn, leer je elkaar pas echt kennen en groei je naar elkaar toe. Iets wat ik in deze (slechts) 5 dagen met de speelsters van Amsterdam al zag gebeuren. Want een team bestaat vaak ook uit heel verschillende personen; jong en oud, introvert en extravert, pro-actief en re-actief etc. En al die karakters moeten worden samengesmolten tot 1 goed samenwerkend team, dat voor elkaar door het vuur gaat, elkaar respecteert en leert van elkaar. En nee, dat krijg je niet voor elkaar in een paar dagen, maar het zet wel een hele grote stap in de goede richting.

Met dank aan Zambia en haar prachtige bevolking.

Meer foto’s zien?