Door: Ineke Botden
Accountmanager Zambia bij Hockey Dreams Foundation

Een bijzondere tijd

In 2007 kwam ik voor het eerst als coach van Ghana op het Olympisch kwalificatietoernooi in Nairobi, Kenia. Mijn vuurdoop en kennismaking met hockeyende Afrikanen in Afrika. Er zouden nog vele reizen volgen als coach in Afrika. Naar Ghana, Egypte, Zuid-Afrika en Tanzania. Toen belde Gijs Hardeman en hoorde ik van het bestaan van de foundation Hockey Dreams. En of ik 4 maanden naar Zambia kon want “we moesten er weer even bovenop zitten”. Uiteindelijk ging ik er dat jaar inderdaad bijna 4 maanden heen, in 2 perioden, voor een bijzondere tijd. In Afrika, onder de Afrikanen, voor een opmerkelijk project. Hockey Dreams.

This is Africa!

Niet eerder zag ik het hockey in Afrika voor de allerarmsten. Niet eerder zag ik dat de sport hockey een verschil ging maken tussen een hoopvol leven en een kansloos bestaan. Tot mijn verrassing had Gijs ze ook nog echt leren hockeyen! Niet eerder ook, had ik zo veel voldoening van mijn inzet en werk. In mijn verhalen, geschreven in Lusaka, lezen we over de hilarische momenten, de ontroerende momenten en de onvergetelijke momenten. Die waren er talrijk. Zoals ook de frustrerende momenten talrijk waren; het trage tempo, de altijd aanwezige corruptie, de oneerlijkheid van het bestaan. TIA!, This Is Africa. Maar ook de warmte, de zorgzaamheid, de vriendelijkheid, de verdraagzaamheid en die eigen blik op het leven, ook dat is Afrika. En je ontkomt er niet aan om van ze te gaan houden. Als een moeder, als een vriendin, als een collega trainer. Althans, dat is mij niet gelukt, en reden dat ik nog graag betrokken blijf bij Hockey Dreams.

Hockey Dreams heeft een prachtige weg gevonden tussen enerzijds het “stand up for your rights” (waar ik vooral van ben) en anderzijds het zo Afrikaanse “it will come”. Ik haatte dat. Dat lijdzaam verdragen van dat wat is. Maar natuurlijk heeft juist dat mij veel geleerd en veel gebracht. Ik, die dan telkens weer komt uit onze verhufterde samenleving, in dat hectische tempo.

Vooral biedt Hockey Dreams jongeren in Zambia een prachtige kans, om daadwerkelijk te ervaren dat een ander leven mogelijk is. Om te ervaren dat zij als mens wat voorstellen en dat ook zij er toe doen. Om te ervaren dat ook zij hun eigen leven zelf een richting kunnen geven. Dat namelijk is wat Hockey Dreams doet.  En dat is prachtig om daar even deel van te zijn.

African Hockey Experience

Hockey Dreams biedt ook aan anderen een kans op deze unieke ervaring, in de African Hockey Experience. Ook jij kan mee op deze onvergetelijke reis. Ook jij kan daar ervaren hoe een leven er ook uit kan zien, en ook jij kan voor even daadwerkelijk stilstaan. Stilstaan en ademen in die uniek prachtige natuur. Ook jij kan jouw kijk op je eigen leven verrijken. Inderdaad een onvergetelijke Experience! www.africanhockeyexperience.com

Tiza Onana!