Allebei in het Oranje Hockey Elftal, gespeeld bij HC Rotterdam én ambassadeur van Hockey Dreams Foundation. We gingen met ze in gesprek. Over hun hockeycarriere en hun rol als ambassadeur.

Maria en Bjorn, jullie zijn allebei bij een lokale club gestart met hockey, Maria bij Hoekse Waard en Bjorn bij HC Zeewolde en dan nu allebei aan de top, hoe ben je vanuit daar naar die top gekomen?

Bjorn: Toen ik met hockey begon, woonde ik Zeewolde en was mijn droom altijd om het Nederlands Elftal te halen. Ik heb hierdoor verschillende keuzes moeten maken om elke keer een stapje hoger te komen. Uiteindelijk door hard trainen en hard te vechten ben ik gekomen waar ik nu sta. Hierdoor heb ik natuurlijk veel steun gekregen van mijn ouders die altijd als taxi moesten fungeren om mij naar trainingen en wedstrijden te brengen.

Maria: Toen ik vanuit de C1 van Hoekse Waard werd gevraagd om selectie te doen voor ‘’Zuid-Hollands B’’ waar gezegd werd dat ze ons op gingen leiden voor ‘’Nederlands B’’ had ik geen idee waar dit allemaal over ging. Vervolgens vanuit Hoekse Waard C1 naar Rotterdam C1 en zo is het eigenlijk allemaal redelijk vanzelf gegaan. Pas daarna kwam het besef dat ik echt talent had en op het hoogste niveau van Nederland kon hockeyen, verder heb ik altijd erg veel plezier in het spel gehad en veel ervoor gelaten. Hard voor gewerkt en toen naar Hockeyclub Amsterdam gegaan om vervolgens bij het Nederlands Elftal te zijn gekomen.

Jullie hebben destijds dus allebei de keuze gemaakt voor HC Rotterdam. Toen Maria vertrok, startte Bjorn. Hebben jullie een 010 hart?

Bjorn: Ik heb inderdaad 3 hele mooie jaren gehad bij Rotterdam en Feyenoord is mijn club. Rotterdam heeft mij veel geboden en we hebben veel bereikt zowel individueel als in teambelang. Ik woonde zelf in Utrecht en wilde niet meer 5 keer per week heen en weer reizen. Kampong is een topclub in Utrecht en dat kon ik goed combineren met mijn maatschappelijke carrière.

Maria: Ik vind dat altijd een moeilijke vraag, Rotterdam of Amsterdam, mijn hart ligt in 010 en 020. Bij Rotterdam ben ik als meisje van 12 jaar gekomen en daar ben ik echt een soort van opgegroeid. Heel leuk gehad, veel geleerd en plezier gehad met meiden waar ik nog steeds bevriend mee ben. Daarbij kom ik uit een dorpje vlak onder Rotterdam. Ik heb zeker een 010 hart. Nu alweer voor mijn 5e jaar bij Amsterdam, waarbij de club en de stad echt super zijn, waar ik goed mijn studie kan volgen, een heerlijk huisje, fijne mensen om me heen en ik helemaal op m’n plek zit dus ik heb ook een 020 hart.

Over de overstap naar AH&BC, waar je inmiddels inderdaad alweer een tijdje zit: wat is de chemie voor jou bij die club?

Maria: AH&BC is echt mijn club geworden door de jaren heen en om in het eerste jaar gelijk landskampioen te worden was natuurlijk super. De club heeft mij ook veel kansen gegeven en ik heb een supermooi team om mij heen waardoor ik heel veel plezier heb in het spelletje.

Bjorn, jij hebt nu bij Kampong je plek gevonden, wat is voor jou de X factor van die club?

Bjorn: Kampong is een club met een hele mooie cultuur. De combinatie jeugd en senioren maar ook top en breedtesport gaan heel goed samen op deze club. Elke zondag is het druk bij onze wedstrijden en we spelen elk jaar weer voor de prijzen. Vorig jaar EHL-kampioen geworden in Barcelona en er waren meer dan 200 supporters aanwezig. Ik denk dat dit genoeg zegt over de mooie club Kampong.

Daarnaast zijn jullie ook allebei ambassadeur geworden begin dit jaar van de Hockey Dreams Foundation. Maria, je bent ook in Zambia geweest, vertel daar eens wat meer over.

Maria: Zambia was een hele mooie ervaring, ik ben blij dat ik met mijn eigen ogen heb kunnen zien wat de Hockey Dreams Foundation betekent voor de mensen daar. Sowieso alle vrolijkheid, positiviteit en openheid vond ik erg mooi om te zien.

Bjorn wat doe jij als ambassadeur van de Hockey Dreams Foundation?

Bjorn: Doordat ik met hockey veel reis over de wereld, merk ik dat je veel verschillen ziet in de wereld. Als ik dit betrek op de sport zie ik dat heel veel kinderen niet kunnen sporten vanwege heel veel verschillende redenen. Als ik met hulp vanuit Nederland deze kinderen kan helpen dan doe ik dat graag. Elk kind moet kunnen sporten omdat het je blij maakt, de omgang met elkaar en het plezier eruit is iets wat iedereen nodig heeft!

Een keer in de zoveel tijd komen dromen uit, zegt men, maar Hockey Dreams Foundation laat er wel heel veel uitkomen, vertel daar eens over.

Maria: Hockey Dreams Foundation zorgt voor een betere toekomst voor de kinderen daar. Het gaat niet alleen om het hockeyen, maar ook om de coaches, die ondersteund worden door de foundation, kunnen studeren en daarnaast een team kunnen coachen en trainen. Zij zorgen dat de kinderen in de omgeving bijeenkomen en kunnen hockeyen en hierdoor kunnen ze veel leren.

Bjorn: Hockey Dreams Foundation gelooft erin dat sporten een middel is voor een betere toekomst en doet er daarom van alles aan om vele dromen uit te laten komen. Ze richten zich niet alleen op de sporter maar ook op de coaches, trainers, business partners maar ook proberen ze materialen te regelen. Ze willen ervoor zorgen dat ze dromen uit laten komen en dat ze zich hier de rest van hun leven iets moois mee kunnen opbouwen.

Hockey Dreams Bjorn Kellerman

Geef ze een hengel, of in dit geval een opleiding en een stick, was dat voor jullie belangrijk om met dit goede doel in zee te gaan en waarom?

Bjorn: Voor mij is het een kleine moeite om mij in te zetten voor de Hockey Dreams Foundation omdat ik elke dag hockey. Ik weet hoe belangrijk hockey voor mij is omdat ik dit elke dag mag doen. Ik geloof erin dat ervaringen nooit liegen en daarom kan je dit gevoel ook het beste overbrengen om mensen te overtuigen dat hockey een goed middel is voor een betere toekomst.

Maria: Het is mooi omdat je zelf zo hoog hockeyt en het als iets vanzelfsprekends ziet om te zien hoeveel hockey als middel eigenlijk kan betekenen voor de mensen daar. Ik heb zo’n grote passie voor hockey en vind het geweldig dat door middel van deze sport er veel mensen geholpen kunnen worden en als ik daar dan een klein beetje aan bij kan dragen vind ik dat super.

Maria, jouw slogan op de site is: door kinderen te laten sporten, houd je ze van de straat af. Leg uit!

Maria: Zoals ik net al een beetje heb uitgelegd, zorgen de coaches voor het samenstellen van een hockeyteam. Zij halen de kinderen van de straat en nemen ze mee naar het hockeyveld om te sporten. Niet alleen wordt er een competitie gespeeld, maar er worden ook hockeykampen gegeven, waar honderden kinderen naartoe komen, waar ze goed eten krijgen (wat niet vanzelfsprekend is), maar ook groepslessen krijgen en leren over hygiëne, hoe je met elkaar om moet gaan, soa’s etc. Dus het begint bij de coaches die zorgen dat alle kinderen naar het hockeyveld komen en in plaats van op straat hangen of misschien aan de drugs/alcohol gaan, gaan sporten en hierdoor verschillende vaardigheden leren.

Bjorn jij stelt dat heel veel mensen nog niet weten dat sporten niet vanzelfsprekend is, kun je daar wat meer over vertellen?

Bjorn: Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dit kan je vanuit verschillende hoeken aanvliegen. Sporten kost geld en dat is denk ik in veel gevallen het grootste probleem, daarnaast moet je voor ook lichamelijke gezond zijn en dat is bij iedereen ook niet vanzelfsprekend. Hockey Dreams Foundation probeert met iedereen mee te denken om sporten wel vanzelfsprekend te maken en dat vind ik zo mooi aan deze foundation.

Sporten maakt een mens blij! Zelf hebben jullie al heel wat meegemaakt op hockeygebied, wat zijn jullie hockeydromen?

Maria: Mijn droom is om in Tokyo voor een gouden plak gaan en ik wil de allerbeste hockeyster uit mezelf halen.

Bjorn: Mijn jongensdroom is uitgekomen door het oranje shirt te mogen dragen, maar mijn dromen nu zijn om mooie prijzen te pakken met mijn club Kampong en het Nederlands elftal. Mijn droom voor de Hockey Dreams Foundation is wel dat we naast Zambia, Malawi, Oeganda en Zimbabwe in nog meer landen mensen blij kunnen maken met een betere toekomst.

Hebben jullie naast het toch al zeer volle hockeyleven wat je leidt ook nog een baan of een studie en kun je dat wel combineren?

Bjorn: Ik ben in 2015 afgestudeerd en ben nu al twee jaar werkzaam binnen de E-commerce. Ik probeer dit op een goede manier te combineren waardoor ik mij kan blijven ontwikkelen als mens en als sporter. Ik geloof er ook altijd in dat een combinatie Topsport en werk/studie goed te realiseren is en dat dit cruciaal is voor een betere toekomst.

Maria: Ik studeer op de Johan Cruyff Academy, het is moeilijk te combineren, het gaat allemaal wat langzamer omdat je niet alles kan volgen of overal bij kan zijn. Dus het duurt allemaal wat langer en het gaat stapje voor stapje, maar uiteindelijk hoop ik binnen een jaar af te studeren.

Wat zijn jullie tips voor jullie fans die ook veel hockeydromen hebben, hoe worden ze net zo goed, waar moeten ze op letten?

Maria: Ik weet dat het een cliché is maar het is echt zo, gewoon heel veel plezier erin hebben. Zeker als je heel jong bent, gewoon genieten en je best doen, vooral niet te jong al teveel bezig zijn met moeten presteren, dat komt allemaal.

Bjorn: Met plezier en superhard knokken komen dromen altijd uit, dus blijf erin geloven en als je het echt wil kan je het ook bereiken!

Dit interview verscheen eerder in HockeyStyle Magazine (2017).