Oprichter Gijs Hardeman over tien jaar Hockey Dreams Foundation [3/3]
[Click here to read the interview in English]

De missie van Gijs Hardeman is Afrikaanse jongeren een betere toekomst bieden door middel van sport. Daarom richt hij in 2012 Hockey Dreams Foundation op. In deel 3 van het drieluik ‘Tien jaar Hockey Dreams’ vertelt Gijs Hardeman over zijn hoop op een professionele organisatie en zijn dromen voor de toekomst van de Foundation.

“We hebben altijd tegen onze coaches gezegd: je bent hier omdat je hier wil zijn. Je bent hier niet alleen om de studie te kunnen doen of om er zelf beter van te worden. Je moet een intrinsieke motivatie hebben om onderdeel te zijn van deze groep hockeycoaches en van de organisatie.
Deze intrinsieke motivatie is niet alleen een voorwaarde voor de Afrikaanse coaches, maar moet ook bij onze mensen in Nederland zitten. Je moet het écht leuk vinden om je in te zetten voor de stichting en het doel. 

Inzet voor Hockey Dreams

De juiste medewerkers vinden is zeker geen vanzelfsprekendheid. We hebben best vaak mazzel gehad met mensen die zich aansluiten en zich inmiddels al jarenlang inzetten. Voorzitter Jan Willem is daar misschien wel het mooiste voorbeeld van. Hij was destijds directeur van een bedrijf, maar stond naast zijn werk ook altijd belangeloos klaar om ons te helpen. Hadden we een evenement? Hij hielp mee. Ook heeft Hockey Dreams een vaste kantoorplek gekregen in een bedrijfspand van hem. Toen ik begon was mijn droom dat we op een gegeven moment een kantoor in een hockeyclub zouden hebben. Maar nu hebben we dus een kantoor in Amsterdam bij het Olympisch Plein. Dat is natuurlijk fantastisch. 

In de toekomst is er blijvende inzet nodig van mensen die onze droom delen. Ik vind het heel goed dat een organisatie als De Nieuwe Gevers (link naar advertentie Nieuwe Gevers) het makkelijker maakt de juiste mensen te vinden. Vrijwilligers geven een bepaalde flow aan je organisatie. Daarnaast zou Hockey Dreams vier of vijf vaste mensen parttime in dienst moeten hebben zodat je je continuïteit waarborgt. 

Ik hoop dat bedrijven en organisaties, waaronder ook zeker hockeybonden en -merken, aanhaken en zeggen: ‘Wat jullie doen staat in onze missie. Jullie doen dit goed, wij maken budget beschikbaar: ga het maar uitbreiden. Zoek professionele mensen, want daar hebben wij ook profijt van.’ Als hockey meer mondiaal is, is dat alleen maar goed voor de sport. Ik ben zelf geen topsporter die alleen maar wil dat wij winnen. Ik geniet er ook van als een ander land wint, want dat is in het belang van de sport. Ondanks dat het niet onze missie is dat de Afrikaanse landen tophockey spelen, kan het wel een mooi voortvloeisel zijn van de hoeveelheid mensen die wij aan het hockeyen krijgen. Intussen spelen er elke week meer dan 2000 kinderen hockey in Hockey Dreams programma’s. En het is super gaaf dat we Hockey Dreams Coaches zien spelen en coachen op Youth Olympics en in de Africa Cup.

Hockeyclubs als donateur

Doordat ik zelf uit de hockeywereld kom, is hockey het middel geworden om ons doel te bereiken. Wij spreken niet alleen bedrijven, maar juist ook hockeyclubs en hockeyers aan, in de hoop dat zij onze donateurs worden. In Nederland begrijpen we als geen ander wat het sociale aspect van sport en het verenigingsleven is. Hoe mooi is het dat je als vereniging een goed doel kan omarmen, waarbij mensen óók allemaal hockeyen en óók dankzij hockey een sociaal vangnet hebben. Waar de passie voor hockey nog breder uitgedragen kan worden. Ik hoop dat een heleboel hockeyclubs zich bij ons zullen aansluiten en met hun leden willen kijken wat we samen kunnen betekenen.”


Toekomstvisie

Ik hoop dat de organisaties die wij de afgelopen tien jaar in Zambia, Oeganda en Malawi geplant hebben grotendeels zelfvoorzienend worden. Dat de financiële push niet meer van ons komt, en dat het hun lukt om de organisaties lokaal te draaien. Maar het vraagt bepaalde investeringen, trainingen en coaching, om daar te komen. Ik hoop dat coaches lokale bedrijven weten te vinden die gaan helpen. Dat ze als lokale organisaties kunnen zeggen: ‘Hé, wij staan op onszelf en jullie zijn een van onze sponsoren’. Dat zou ook ruimte bieden om in andere steden en landen nieuwe Hockey Dreams organisaties te starten, we krijgen al aanvragen van over de hele wereld. De zelfvoorzienendheid van de huidige lokale organisaties is voor ons is een mooie stip aan de horizon.”

Dank

Mijn eeuwige dank gaat uit naar alle vrijwilligers die bij hebben gedragen aan ons succes. Aan de sponsoren en bedrijven die hebben gedoneerd en mogelijk maken wat we doen, aan suppliers die goed materiaal hebben gedoneerd, aan clubs die ons een platform bieden, aan organisaties die ons gesubsidieerd hebben en aan elke hockeyer die ooit een stick heeft gedoneerd. Zikomo!


Lees verder

[1/3: Hoe missie en visie veranderden

“Na het werk in Zambia dacht ik vanuit mijn sportmanagement-achtergrond: ‘En nu? Als ik hier weg ga, dan stort dat wat ik opgebouwd heb in.’ De jongens en meiden die ik in Zambia heb opgeleid zijn jongeren uit de sloppenwijken. Als zij een betaalde baan bij een tankstation of supermarkt kunnen krijgen, zijn ze weg.

[2/3]: Uitdagingen en kansen

“Iedereen die naar Afrika toe gaat, gaat er naïef naartoe. Ik heb wel geprobeerd om me voor te bereiden, maar ik heb me op een aantal dingen helemaal kapot gelopen. De culturele verschillen zijn nou eenmaal groot.”